Ринок добрив. Парламентська комісія розібралася з цінами на добрива та їх наявністю, але подальших дебатів у Сеймі не буде.

 

Ситуація на ринку добрив складна через високі ціни на газ на світових ринках. Ціна цієї сировини складає 80 відсотків. собівартості продукції, – заявив заступник міністра державних активів Кароль Рабенда на засіданні парламентської комісії у середу.

Засідання парламентського комітету з сільського господарства було скликане для того, щоб дати висновок на пропозицію, адресовану Маршалу Сейму Польською депутатською групою 2050 року, для обговорення в Сеймі ринку добрив у Польщі, їх цін та забезпечення їх доступності. Заявник Джоанна Муха повідомила, що заява у цій справі була подана наприкінці серпня, тобто коли виникла криза добрив.

Ринок добрив: опозиція просить у уряду план дій

Муха, представляючи заяву, сказав, що причиною його подачі було, зокрема, питання про припинення виробництва добрив, обмеження виробництва двоокису вуглецю та меламіну. Депутат також розповів про великі прибутки компаній із виробництва добрив цього року стосовно попереднього. – Як виходить, що компанії домагаються таких високих прибутків, а ціни на добрива злітають «у космос», – запитала вона.

Як зазначає Рабенда, ситуація на ринку добрив змінилася за останні кілька тижнів, хоч і складно, оскільки «ціни на добрива безпосередньо залежать від цін на газ на світових ринках». Він підкреслив, що постачання газу підприємствам з виробництва добрив забезпечено, а призупинення виробництва у середині серпня пов’язане зі значним зростанням цін на газ.

Ціни на газ залежать від ціни на газ

Томаш Хінц, президент Grupa Azoty SA, підтвердив, що причиною обмеження виробництва добрив була лише ціна на газ, а не його відсутність. Якби добрива вироблялися з такої дорогої сировини (понад 340 євро за МВтч), тонна селітри коштувала б близько 8000 злотих. злотий. Наразі це добрива продається приблизно за 3,5 тисячі злотих. злотих/т

За даними Міністерства державних активів, поточні ціни на природний газ на європейських біржах коливаються близько 115-120 євро/МВтч (ціна на 17 листопада 2022 р. на голландській біржі TTF).

Хінц, посилаючись на розрахунки Сільськогосподарської палати, констатував, що «за нинішніх цін на добрива сільськогосподарське виробництво рентабельне».

Томаш Гриневич, президент Zakłady Azotowe у Пулавах, сказав, що «сьогодні компанія гарантує повну наявність добрив у повному асортименті». – Ми закликаємо фермерів купувати їх, – сказав він і порадив не чекати до останнього.

Фермери не купують добрива, хоча склади повні

Також виступив Петро Годлевський, який представляє Польську асоціацію сільськогосподарських послуг Polsor, що об’єднує дистриб’юторів, серед іншого, добрив, який підкреслив, що, незважаючи на повні склади, добрива не закуповуються. Фермери сподіваються, що вони будуть дешевшими, бо обіцяють, що продаватиме їх державна компанія Krajowa Grupa Spożywcza.

Дистриб’ютору дуже боляче називати їх спекулянтами, розповідаючи аграріям, що дистриб’ютори-спекулянти купують добрива та чекають на кращу ціну, у наших компаній по 20 тисяч. тонн добрив, тобто. товарів на 60 млн. злотих; хто може дозволити собі фінансувати та зберігати товари в надії, що ціна зросте, а коли вона знизиться? – питав він.

Він підкреслив, що дистриб’ютор потрібен, тому що він є елементом ланцюжка поставок і сполучною ланкою між виробником та фермером.

Субсидії на придбання добрив

Заступник міністра сільського господарства Леха Колаковський зазначив, що міністерство підтримує фермерів шляхом надання субсидій на купівлю добрив. Такою допомогою скористалися 418 тисяч осіб. фермерів на суму 2,6 млрд злотих. Він також закликав аграріїв не утримуватись від покупки добрив.

За даними Мінсільгоспу, споживання мінеральних добрив у сезоні 2020/21 під впливом покращення співвідношення цін на добрива до цін на зерно дещо збільшилося порівняно з попереднім сезоном та становило близько 134 кг чистого інгредієнта на 1 га сільськогосподарських угідь (порівняно з 132,9 кг в сезоні 2019/20). У структурі споживання азотних добрив переважають аміачна селітра та сечовина. Найбільше споживання добрив у провінції Опольське та Куявсько-Поморське, а найнижчий рівень запліднення – у Малопольському та Підкарпатському воєводствах.

Дебатів про ринок добрив у Сеймі більше не буде

Вислухавши дискусію, депутат Муха відкликав запит на обговорення у Сеймі в обмін на обіцянку, що комітет із сільського господарства розгляне ситуацію на ринку добрив на початку наступного року. Голова Комітету Роберт Телус пообіцяв, що Комітет розгляне це питання на початку лютого 2023 року.

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/rynek-nawozow-komisja-sejmowa-zajela-sie-cena-nawozow-i-ich-dostepnoscia-ale-dalszej-debaty-w-sejmie-nie-bedzie,125837.html