Ковальчик: Уряд намагається стабілізувати ціни на добрива

Уряд намагається стабілізувати ціни на добрива, які виробляють заводи з виробництва добрив, заявив в середу віце-прем’єр, міністр сільського господарства Хенрік Ковальчик. Він пояснив, що це буде зроблено для покриття збитків компаній із виробництва добрив, щоб вони могли пропонувати фермерам добрива за фіксованими цінами.

– Уряд намагається стабілізувати ціни на добрива, які виробляють заводи з виробництва добрив, – сказав Ковальчик у ході конференції в середу, що підбиває підсумки першого року його керівництва Міністерством сільського господарства. Він додав, що це буде зроблено для покриття втрат рослин, щоб вони могли пропонувати фермерам фіксовані ціни.

Міністр сільського господарства пояснив, що таке рішення можливе, тому що Європейська комісія випустила проект ухвали, що дозволяє фінансувати азотні заводи. Він вважав такий спосіб допомоги більш справедливим, об’єктивним та ефективним.

Віце-прем’єр пояснив, що якби ціна добрив для аграріїв була на рівні 3-4 тис. злих за тонну, для них це було б прийнятно, але якби це було 7-8 тисяч. злотих за тонну, кількість субсидій на добрива для фермерів буде недостатньою. Він наголосив, що Польща є єдиною країною ЄС, яка застосовує субсидії на добрива.

Міністр нагадав, що через початок війни в Україні значно подорожчав газ, що спричинило різке зростання цін на добрива. Звідси й рішення, за згодою Єврокомісії, щодо субсидій на закупівлю добрив для фермерів. На ці цілі уряд виділив 3,9 млрд злотих. За словами віце-прем’єра, фермери подали заявки на суму 3,5 млрд. злотих, і зниження врожайності не спостерігається.

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/kowalczyk-rzad-przymierza-sie-do-ustabilizowania-cen-nawozow,124628.html