КАС та рідкі добрива навесні – зниження ризиків та додатковий прибуток!

Олексій Орлов,

канд. с. г. наук, PhD

Дуже важливо правильно застосовувати добрива навесні і під час  вегетації культур – так щоб отримати максимальну фінансову віддачу від кожного кілограма добрива! Саме рідкі добрива краще засвоюються рослинами. У цій статті ми розглянемо, які переваги мають рідкі добрива від УТК ХимАльянс і як їх правильно використовувати!

Який асортимент рідких добрив можна використовувати у сезон вегетації:

Найбільш популярні такі види рідких добрив:
• КАС 32 (N32);
• КАС 28 (N28);
• РКД BlauPhos NP 10:34 (N10P34);
• РКД BlauPhos NP 9:30 (N9P30);
• РКД BlauPhos NPK 5:20:5
(N5P20K5);
• РКД BlauPhos NPK 3:18:18
(N3P18K18);
• РКД NP 8:24 (N8P24);
• РКД BlauPhos NPK 6:16:16
(N6P16K16);
• РКД BlauPhos NPS 8:16:4
(N8P16S4).

 

Застосування рідких добрив від УТК ХимАльянс забезпечує більш раціональне використання інвестицій у добрива та збільшення врожаю завдяки кращому засвоєнню елементів живлення рослинами та зниження ризиків у сухому кліматі!

Які рідкі добрива можна використовувати при обробці ґрунту навесні або при весняному Strip-Till?

Деякі поля обробляють навесні, особливо це стосується полів, на яких зимували покривні культури, полів на зрошенні та полів, де застосовується смугова обробка ґрунту Strip-Till. Весною, при обробці ґрунту і Strip-Till, зазвичай використовують такі добрива:

  • Рідкий аміак
  • РКД

РКД популярні, тому що вони більш доступні і прості у внесенні, їх можна внести звичайним обприскувачем і відразу заробити в ґрунт. Також РКД можна вносити одночасно з чизелюванням, Strip-Till або іншим обробітком ґрунту, за допомогою спеціальної бочки з дозатором, яку навішують на трактор. Треба брати добрива тільки у перевіреного постачальника, так як із подорожчанням добрив з’явилося і дуже багато підробок!

Внесення сухих добрив неефективне у випадку, якщо ґрунт сухий. Крім того, сухі  добрива “відтягують на себе” частину ґрунтової вологи. На фото – поле пшениці, через тиждень після внесення карбаміду по сухому ґрунту. Там, де не було вологи, рослини жовті.

 

Які рідкі добрива можна використовувати для підживлення рослин навесні та в період вегетації?

Весною, для підживлення озимих культур (наприклад, пшениці та ріпаку) використовують такі добрива:

  • КАС 32
  • РКД (з великим вмістом азоту)

На ґрунтах, бідних сіркою, дуже ефективно використання РКД, в яких є сірка, наприклад, РКД BlauPhos NPS 8:16:4 (N8P16S4). Рідкі азотно-сірчані добрива особливо ефективні для підживлення олійних культур – ріпаку, гірчиці, соняшнику на ґрунтах бідних сіркою – а це більшість піщаних ґрунтів та ґрунти Полісся та Західних регіонів України.

Які рідкі добрива можна використовувати при сівбі ярих культур:

  • КАС 32 (якщо в ґрунті не вистачає лише азоту)
  • РКД

Які рідкі добрива можна використовувати для пізніх підживлень у період вегетації різних культур?

  • КАС 32
  • РКД (з великим вмістом азоту)

Якщо листова діагностика показує нестачу будь-якого елемента живлення, то потрібно на підживлення дати КАС або РКД, яке його містить. Якщо у вас є система фертигації, то ви можете вносити найрізноманітніші рідкі добрива як КАС, так і РКД!

Які переваги та особливості застосування КАС?

КАС – це єдине азотне добриво, що містить усі три форми азоту:

  • Частина NO3- (25% від загального N) негайно доступна для поглинання рослинами
  • Фракція NH4+ (25% загального азоту) також може безпосередньо засвоюватися більшістю рослин, але швидко окислюється ґрунтовими бактеріями з утворенням NO3-
  • Частина сечовини (50% від загального азоту), що залишилася, гідролізується ґрунтовими ферментами з утворенням NH4+, який згодом трансформується в NO3- у більшості ґрунтових умов.

Розчини КАС зазвичай вносять у ґрунт (під поверхню ґрунту), розбризкують на поверхню ґрунту, наносять смугою на поверхню, додають у поливну воду або обприскують листя рослин для позакореневого підживлення. Однак чисте КАС може пошкодити листя під час обприскування на деяких рослинах, тому може знадобитися розведення КАС водою. Таким чином, КАС забезпечує не тільки швидке засвоєння азоту одразу після його внесення, а й пролонговане живлення рослин азотом. Що дуже важливо в сухому кліматі, коли поверхня ґрунту швидко висихає і можливості зробити повторне внесення азоту, може вже і не представитися. При температурі близько 20°С, пролонгація становить близько тижня, при 10 °С – близько двох тижнів (залежить і від багатьох інших умов).

КАС потрібно вносити так, щоб добриво розчинилося у ґрунтовій волозі. Тільки в цьому випадку воно буде доступне корінню рослин.

Норма внесення КАС коливається від 100 до 300 л/га, залежно від методу та часу внесення. При обприскуванні вже вегетуючих рослин, норми КАС повинні бути мінімальними, при ґрунтовому підживленні можна використовувати максимальні норми. На озимому ріпаку дози внесення КАС у ранньовесняне підживлення, зазвичай – 200-250 кг/га (ефективно додавання сірки, сульфату амонію). На озимій пшениці зазвичай використовують у підживлення дрібно: 1 – ранньою весною, 100 кг/га; 2 – в період виходу в трубку – 150 кг/га; якщо є можливість ґрунтового підживлення, можна використовувати і 3 – внесення по прапорцевому листу. Сумарна норма азоту на пшениці для врожайності 7-8 т/га становить 170-190 кг N/га, для врожаю 10 т/га – це щонайменше 200-250 кг/га (залежно умов). І цей увесь азот треба дати навесні – до формування колосу. При великій разовій дозі можливі сильні опіки рослин, і сильне зниження врожайності! Потрібно дрібно та правильно вносити рідкі добрива при плануванні високої врожайності та великих норм внесення елементів живлення!

Основні переваги використання рідких добрив:

  • Дуже важливо, що в порівнянні з добривами для позакореневого підживлення, рідкі добрива, які засвоюються через коріння мають, набагато більш високу ефективність і дають значно більше збільшення врожайності! Систему внесення добрив потрібно планувати так, щоб 95% елементів живлення засвоювалися корінням рослин! Виняток становить – погане засвоєння деяких елементів живлення через коріння на кислих ґрунтах, наприклад, внесення молібдену у ґрунт, на кислих ґрунтах буде неефективно
  • При внесенні КАС або РКД, можна додатково додавати до розчину будь-які розчинні елементи живлення, наприклад, мікроелементи, яких не вистачає у ґрунті та які дуже потрібні рослинам
  • При внесенні одночасно з посівом та підживленням, а також при фертигації, можна розчиняти інсектициди та стимулятори росту, біологічні добрива тощо
  • При ранньому підживленні озимих та при посіві з внесенням у рядок, забезпечується швидший і дружній старт росту та розвитку сходів, завдяки наявності доступних рослинам фосфатів та азоту, що дуже важливо швидкого весняного розвитку посівів, особливо в умовах весняної посухи
  • На відміну від сухих добрив, рідкі добрива вимагають набагато менше вологи для розчинення та засвоєння корінням, краще розчиняються у ґрунті та не «відтягують на себе вологу», що буває при внесенні карбаміду. Особливо добре працюють рідкі добрива у разі ґрунтового підживлення та при сівбі у посушливих умовах!
  • Роса або полив, коли на листі є краплі води, зменшує опіки від внесення рідких добрив. А при розкиданні сухих добрив – за наявності крапель, опіки листя навпаки – посилюються
  •  Одна із найважливіших переваг рідких добрив – це те, що рідкі добрива можна вносити обприскувачем (не в усіх випадках) і для цього не потрібні додаткові машини, а також рідкі добрива мають більш спрощене внесення, логістику, перевалку та не розкрадаються, а також мають більш рівномірний розподіл по полю!
  • Рідкі добрива, особливо при ґрунтовому підживленні, краще засвоюються рослинами – коефіцієнт засвоєння може становити до 90-95%, у порівнянні з сухими добривами, які дуже часто засвоюються тільки на 30-40%. Це дуже важливо зараз, за ​​високих цін на добрива, оскільки фінансові втрати при неефективному використанні добрив можуть бути дуже суттєвими!

Таким чином, при правильному застосуванні, якісні рідкі добрива від УТК ХимАльянс забезпечують більш високу ефективність та віддачу від інвестицій – у вигляді збільшення врожаю!