Завтра блокада польсько-українського кордону. Фермери не здаються

У четвер фермери, зібрані в асоціацію Fraudulent Wieś, знову блокуватимуть польсько-український перехід у Дорогуську. Рух вантажівок буде припинено. Протест є черговою акцією у зв’язку зі складним становищем польського села.

Протести фермерів по всій країні загострюються. У вівторок, 14 лютого, на вулиці вийшли фермери в таких воєводствах: Західнопоморському, Дольношльонському, Опольському та Свєнтокшиському. Завтра страйкують у Люблінському воєводстві. Попри відстань, що їх розділяє, вимоги у аграріїв спільні. Перш за все, йдеться про припинення неконтрольованого надходження зернових з України. Також ведучі розповідають про захист польських сімейних ферм та неефективність систем державної підтримки. 

Запропоновані субсидії лише виділять фермерів

– Інформація про підтримку, надану міністром сільського господарства, не повна. Граничні розміри дотацій на зерно названо, але довідкових цін, за якими буде розраховуватися дотація, не наведено. Таким чином міністр сільського господарства вплинув на падіння цін на зерно в закупівлях – гримлять фермери з асоціації Fraudulent Wieś.

“Ми бачимо зниження цін у Elewarr, державній компанії, яка зараз належить Holding Spożywczy, у млинах, у закупівельних компаніях. Аграрії незабаром, перед весняними роботами, вирушать на закупівлі. Враховуючи те, що ці склади вже завантажені, місця не буде, а закупівельні ціни впадуть ще більше, додають вони.”

Міністерство задоволене запровадженими рішеннями

Гіркота зростає з кожним днем. Водночас у міністерстві стверджують, що спілкуються з фермерами щодня. Крім того, він отримує задовільні рішення.

– Минулого тижня я спілкувався з фермерами Люблінщини і між нами є повне порозуміння. Але я розумію, що це викликає великі емоції. Ми встановили взаємні зобов’язання і ми як уряд їх виконуємо. Серед іншого, це дотації на зернові або посилений контроль якості імпортованих з України зернових, каже міністр сільського господарства Генрик Ковальчик.

– На жаль, про закриття кордону з Україною не йдеться. Це рішення всього Євросоюзу, минулого року в цьому брала участь і Польща – додає міністр.

– Ніхто з нас не очікує, що кордони будуть закриті, – заперечує Вєслав Гринь з асоціації Fraudulent Wieś.

– Ми вимагаємо впорядкувати імпорт зерна та надати йому характер, який відповідає початковому припущенню, тобто привести до ситуації, за якої наша країна стане лише транзитним коридором для імпортного зерна, а не країною призначення, – додає він.

“Ми хочемо, щоб уряд зосередився на нашому майбутньому, а не давав нам шматочки у вигляді непродуманих субсидій. Така пожежа в довгостроковій перспективі не працює, а треба жити, забезпечувати родини. Ми повинні знати, де ми знаходимося», – стверджує він.”

Коли ми запитуємо аграріїв, про що йдеться у домовленості з міністром, вони безсило розводять руками. – Угоди немає. Ми змушені знову вийти на вулицю і боротися за своє. Власне, не лише для свого блага, а й для блага всього суспільства, – каже Гринь. – Ми не можемо допустити, щоб до нас потрапляла їжа невідомого походження, вироблена всупереч усім вимогам ЄС. Ми не можемо допустити в країну курчат, вирощених антибіотиками, і зерна, забрудненого мікотоксинами. Все це колись опиниться на наших столах. Це не лише боротьба за польське село. Це боротьба за благо всього суспільства, яке на своїх столах лікується якомога нижчою якістю, – додає він.

У міністерстві запевняють, що готові до подальших переговорів.

“Якщо буде потреба ще в одній зустрічі, звичайно, запрошую, – переконує Ковальчик.”

Фермери більше не хочуть слухати обіцянок. Як то кажуть, досить гладких слів – час діяти. Завтра о 10 розпочнеться блокада на кордоні в Дорогуську.

https://www.farmer.pl/fakty/blokada-polsko-ukrainskiej-granicy-juz-jutro-rolnicy-nie-ustepuja,128366.html