ФотоФакти – вирощування ріпаку з використанням РКД BlauPhos

Ріпак – культура, що займає одну з важливих позицій в українському агровиробництві. Підвищений інтерес до ріпаку обумовлений досить високою прибутковістю цієї культури, продуктивністю сучасних сортів, прогресивною технологією обробітку. Це експортноорієнтована культура яка виводить країну на найбільші світові ринки, так як потреба в рослинних оліях і високобілкових кормах постійно збільшується.

Велика роль ріпаку як попередника. Озимий ріпак рано звільняє поле, покращує структуру ґрунту та його фітосанітарний стан, пригнічуючи розвиток патогенних грибів. Зменшує засміченість полів бурянами, сприяє накопиченню органічної речовини у ґрунті. Це збільшує врожайність наступних культур, особливо зернових.

Поряд з цим ця культура потребує дотримання певної технології при посіві і вирощуванні, та має велику залежність від погодно-кліматичних умов на початку вегетації, під час зимового спокою, та навесні. Особливу увагу треба приділити вибору сорту чи гібриду, обробітку ґрунту, термінам посіву, живленню рослин та захисту посівів від хвороб та шкідників.

За правильного виконання всіх вище перелічених вимог вдасться досягти «ідеальних умов» для входу ріпаку в зиму:

  1. Кількість розвинених листків 6-8;
  2. Діаметр кореневої шийки – 8- 10 мм;
  3. Висота конусу наростання над поверхнею ґрунту – не більше 2 см;
  4. Довжина кореня – не менше 20 см.

Фотофакти з використанням РКД BlauPhos

(Київська обл., Фастівський р-н)

Посів гібриду озимого ріпаку виконаний із внесенням РКД BlauPhos марки NPК 5:20:5 в нормі 40 кг/га в посівне ложе+КАС-32 – 70 кг/га на 5 см вбік від насінини.

Сходи отримали вже на 4-й день після посіву.

 

Були проведені вчасні обробки регулятором росту, а також підживлення Бором.

На момент обстеження поля 04.11.2021 р. ріпак сформував 8 листів з міцним листовим апаратом, діаметр кореневої шийки 11 мм, корінь в розрізі має чудовий вигляд, чисті сосуди і відсутність пустот говорять про вчасно проведені обробки фунгіцидом-ріст регулятором та Бором. Висота конусу наростання – 1 см, що дає рослині дуже гарні шанси на перезимівлю, мінімізуючи ризик вимерзання.

 

 

Отже ступінь розвитку озимого ріпаку при настанні холодів оптимальна, рослина знаходиться в кращій фізичній формі.