Посів озимих культур з рідкими комплексними добривами BlauPhos

Автор: кандидат с/г наук, PhD, Олексій Орлов

У даній статті ми розглянемо, як найбільш ефективно застосовувати рідкі комплексні добрива (РКД) BlauPhos під посів озимих культур і яким чином, завдяки використанню рідких добрив можна значно збільшити врожайність озимих!

Щоб отримати високий урожай озимих культур і великий прибуток, дуже важливо з самого початку правильно доглядати за вашими озимими культурами. Для цього потрібно ефективно застосовувати добрива для гарного осіннього розвитку посівів. В умовах осінньої посухи і нестачі вологи – велику перевагу мають саме рідкі добрива! На фото – посів пшениці в посушливих умовах, Полтавська область, Україна.

Рідкі комплексні добрива можна використовувати не тільки навесні, а й восени – під посів озимих культур! Це дає дуже хорошу прибавку врожайності!

Що таке рідкі комплексні добрива (РКД)?

РКД, або рідкі комплексні добрива – це добрива, які являють собою розчини і містять два або більше поживних елементів. Найчастіше РКД відносять до групи фосфорних добрив.

Найбільш популярні такі види рідких добрив:

  • РКД ВlauPhos NP 10:34 (N10P34)  – фосфор знаходиться в двух формах, ортофосфатна і поліфосфатна

  • РКД ВlauPhos NP  9:30  (N9P30)   – фосфор знаходиться в двух формах, ортофосфатна і поліфосфатна

  • РКД ВlauPhos NP  8:24 (N8P24)    – фосфор знаходиться  в ортоформі

  • РКД ВlauPhos NPK 3:18:18 (N3P18K18) – фосфор знаходиться  в ортоформі

  • РКД ВlauPhos NPK 5:20:5 (N5P20K5) – фосфор знаходиться  в ортоформі

  • РКД ВlauPhos NP+S 8:16+4 (N8P16 +S4) – фосфор знаходиться  в ортоформі

На дуже бідних усіма поживними елементами ґрунтах, можна давати восени таке добриво:  РКД ВlauPhos NPK 5:20:5 (N5P20K5).

Більш ефективними будуть фосфорні добрива, що містять дві форми фосфору орто та поліформа.

 

Як розрахувати норму рідких добрив під озимі культури?

Перш за все, слід зробити повний агрономічний аудит місцевих умов, а також правильно розрахувати систему добрива для ваших місцевих умов, з урахуванням родючості ґрунтів і того, яку врожайність ви хочете отримати.

Норма внесення добрив під урожай озимої пшениці в 4 т / га і під урожай 10-12 т / га – буде дуже істотно відрізнятися! Норму добрив потрібно розрахувати з урахуванням їх виносу (див. таблицю) і з урахуванням ваших умов. Для цього краще звернутися до спеціаліста.

 

Винос елементів живлення з урожаєм пшениці, за даними Yara Hanninghof

Винос елементів живлення - кг на тонну сухого зерна (100% сухе зерно)
 
N
P
K
Mg
S
Зерно
23
4
5.7
1.4
2.3
Зерно+солома
28
5.2
18
2.6
3.1

 

Рекомендації по внесенню фосфору (P2O5) при посіві озимої пшениці від Університету Північної Дакоти, США

Результати тесту грунту на фосфор (Olsen Soil Test)
Дуже низький
Низький
Середній
Високий
дуже високий
0-3
4-7
8-11
12-15
16+
P2O5 кг/га
84
56
34
28
17*

* Завжди додавайте невелику кількість стартову норму фосфору (Р) в рядок при посіві, незалежно від тесту ґрунту. Якщо стартове добриво не використовується, то норми фосфору (Р) на ґрунтах з високим і дуже високим вмістом фосфору, повинні бути нульовими.

 

У Німеччині та Україні рекомендуються такі норми внесення добрив під озиме гібридне жито і озиму гібридну пшеницю у зоні достатнього зволоження на сірих ґрунтах Полісся (урожай близько 7-7,5 т/га): P2O5 – 75 кг/га, K2O – 170 кг/га, MgO – 28 кг/га. На чорноземах норми будуть інші. Також важлива сірка (S). На звичайну пшеницю і жито і при меншій планованої врожайності, норми можуть бути менше. Якщо ви хочете досягти більшої врожайності і прибутковості, то відповідно потрібно змінити і норми, а також звернутися до фахівця для правильного розрахунку!

Також дуже важлива не висока врожайність, а отримання високого прибутку і максимальний дохід на кожен вкладений в добрива долар! Тому слід підходити до питання про внесення добрив не тільки з агрономічної, але і з економічної точки зору, як прийнято в розвинених капіталістичних країнах! Брак знань агронома добривами не виправиш!

 

При внесенні рідких добрив під польові культури, восени використовуються такі способи:

  • Внесення повної норми фосфору і інших елементів живлення (крім азоту) під основний обробіток ґрунту (будь-яким методом: обприскувачем, аплікатором + бочка, культиватором + бочка, дисковою бороною + бочка, Strip-Till, і т. д.) – найпоширеніший метод внесення РКД *
  • Внесення стартової дози в рядки при посіві озимих культур (сівалкою), а навесні аплікатором в ґрунт на глибину розташування коренів вноситься основна норма – найефективніший метод

* Якщо ви вносите всю норму фосфору, калію і магнію і сірки під основний обробіток ґрунту, то додаткове внесення рідких фосфорних добрив при посіві в рядки дасть хорошу прибавку врожайності і буде дуже хорошою інвестицією!

Photo © Dr. Oleksii Orlov

 

Якщо у вас немає аплікатора для внесення рідких добрив, то краще відразу дати повну норму фосфору та інших елементів живлення під обробку ґрунту. Так як навесні ви не зможете внести фосфорні добрива в ґрунт між рядками. А поверхневе внесення повної норми фосфору і калію неефективне.

Якщо в ґрунті не вистачає сірки і магнію, або інших елементів то потрібно додати і ці елементи живлення. Сірка дуже важлива для нормального засвоєння азоту навесні, а магній необхідний для нормального засвоєння калію. Якщо кислотність підвищена то треба заздалегідь провести вапнування.

 

Photo © Dr. Oleksii Orlov

 

Восени при посіві озимої пшениці вносять такі рідкі добрива:

– на чорноземних ґрунтах, де з елементів живлення не вистачає тільки азоту, зазвичай при посіві озимої пшениці вносять такі добрива: близько 20-50 кг/га д. р. фосфору

– на ґрунтах, бідних елементами живлення, зазвичай при посіві озимої пшениці вносять такі добрива:

  • дають фосфорні, калійні добрива і інші елементи живлення, внесення яких восени при посіві виправдано;
  • на дуже бідних і піщаних ґрунтах, можна дати невелику кількість азоту;
  • при пізньому посіві на бідних ґрунтах, азот давати не рекомендується, а фосфор буде дуже корисний!

Застосування рідких фосфатів (P) для озимої пшениці при посіві надзвичайно важливо. Фосфати допомагають рослинам сформувати хорошу кореневу систему і вузли кущіння на зиму, а також Р сприяє зимовому виживанню.

При внесенні рідких добрив одночасно з посівом не перевищуйте рекомендовані норми N і K2O. Якщо добрива необхідно вносити з дозами, що перевищують рекомендовані, необхідно внести деякі зміни в подачу добрив на сівалці – так, щоб внесення насіння і добрив було розділено по на 2,5 см (1 дюйм), а краще – на 5 см (2 дюйми).

При внесенні рідких добрив дуже добре, дати інші елементи живлення (НЕ АЗОТ), на підставі аналізу ґрунту і правильно розрахованої системи удобрення. При нестачі будь-яких мікро або макроелементів, можна додавати і їх у розчин.

Розкидання добрив перед посівом (с заробкою у ґрунт) менш ефективно з економічної точки зору, ніж внесення їх одночасно з посівом.

 

Висновки

Рідкі фосфорні добрива показують набагато вищу ефективність, ніж гранульовані сухі добрива при внесенні восени у рядки при посіві. Їх внесення окупається надбавкою врожайності і виправдано з економічної точки зору.

Застосування рідких фосфорних добрив восени – це крок назустріч рекордному врожаю!